Haberin yayım tarihi
2010-06-14
Haberin bulunduğu kategoriler

Documentaire vraagt aandacht voor holebirechten in de EU

Met 'Two prides, two worlds… one Europe?' pakt Roland Javornik uit met een documentaire over de situatie van holebi's in de Baltische landen. Gewapend met een camera, trok hij samen met enkele jongeren naar een Belgische en Baltische 'pride'.  En daar bleek nog veel werk aan de winkel voor activisten.
  
Javornik is met de documentaire niet aan zijn proefstuk toe. In 2009 bracht hij 'For this is my blood' uit waarbij hij op zoek ging naar de redenen waarom homo's geen bloed mogen geven. "Na de documentaire werd ik door Team Internationaal van 'Wel Jong Niet Hetero' aangesproken. Ze vroegen of ik wilde meewerken aan een uitwisselingsprogramma met enkele Belgische en Estse holebi-jongeren", zegt Javornik. "Een documentaire leek een logische stap."
 
Tegendemonstratie
 
Het werd al snel duidelijk dat het niet op een plezierreisje zou uitdraaien. "Voor het vertrek van de parade braken enkele tegendemonstranten door de eerste barrière en begonnen ze de politie en media met stenen en flessen te bekogelen", vertelt Javornik. "Het moest even bezinken dat die mensen op straat waren gekomen om te protesteren tegen zoiets natuurlijks als homoseksualiteit." Een deel van het gefilmde materiaal werd door de politie in beslag genomen met een verbod op het verspreiden ervan naar de binnenlandse media. De beelden zullen hun première beleven in de film.
 
Antidiscriminatiewet
 
Hoewel Javornik in de documentaire ook contact zoekt met de Litouwse politici, reikt hij uiteindelijk geen oplossingen aan. Daarvoor wijst hij op de rol van Herman van Rompuy. "Het zou geweldig zijn moest van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad aandacht besteden aan holebirechten in de EU", zegt Javornik. "Zo kan men de lidstaten verplichten hun antidiscriminatiewet aan te passen om scènes als deze in Litouwen te vermijden." 
 
Projectweek
 
Javornik werd geruggensteund door JINT (Youth in Action) en Cinéarte wat een bredere aanpak van het project mogelijk maakte. "Het gaat om veel meer dan alleen een documentaire", zegt Javornik. "De uitwisseling van de ervaringen van de jongeren staat centraal. In juli wordt er een projectweek georganiseerd waarin alle verhalen samengebracht worden."
 
Blijven strijden
 
Hoewel België al een stuk verder staat in de regelgeving rond holebirechten, is ook hier de strijd nog niet volledig gestreden. "België heeft heel wat voor elkaar gekregen voor holebi's," legt Javornik uit, "maar dat wil niet zeggen dat we de strijd moeten opgeven. Ook hier krijgen we dagelijks onze lading discriminatie te verwerken. Er zijn nog steeds dinosauriërs als Alexandra Colen die tot het besef moeten komen dat ze met uitsterven bedreigd zijn en dat smaad en laster geen oplossingen biedt."
 
'Two prides, two worlds…on Europe?' moet tegen september afgewerkt zijn. "Een filmfestival in Litouwen heeft al interesse getoond en ik hoop hem te laten screenen voor het holebifilmfestival in Leuven", zegt Javornik. "Ik hoop ook nog andere festivals te bereiken en de documentaire zal ook voor het scholenprogramma van Wel Jong Niet Hetero gebruikt worden."-> Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=c_XgISNbTIc  
 
© 2010 – StampMedia – Carmen Van Oers 
 
foto: Roland Javornik (foto © Sanne Meuris)

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.