Haberin yayım tarihi
2010-05-05
Haberin bulunduğu kategoriler

Gespreksforum fotografie met een pint in de hand

Op vrijdag 30 april organiseerde het Centrum voor Beeldexpressie een gespreksforum voor en door fotografen. Deze editie van "Standpunten" vond plaats in de Kwint in Zonhoven. Enkele fotografen toonden er hun werk en dat was de aanzet tot een gezellige praatavond over fotografie in al zijn facetten.
 
Tijdens het binnenkomen, valt meteen op dat het kleine zaaltje al goed gevuld is. Jan Coddé, de moderator, licht voor de nieuwkomers even het concept toe. Het ietwat oudere publiek heeft er duidelijk zin in en een groot aantal geniet al van een fris biertje.
 
Urban exploring
 
Tijdens zijn introductie horen we dat Luc Van Den Bosch een voorliefde heeft voor verlaten locaties. Dit type van fotografie is tegenwoordig vrij bekend onder de term "urban exploring".
 
Iets wat hem altijd aantrekt in verlaten industriële gebouwen zijn de controlepanelen met al hun knopjes. Niet zo vreemd als je weet dat hij vroeger elektronica gestudeerd heeft.
Oude molens, verlaten fabrieken, scholen, … hebben voor hem geen geheimen meer.
 
Van documentaire naar minimalisme
 
Van Den Bosch laat zijn beelden altijd even bezinken voor hij beslist ze te tonen of niet. In zijn nieuwere werk is duidelijk te zien dat hij zijn onderwerpen anders in beeld brengt dan voorheen. De evolutie van "wat" er in beeld wordt gebracht naar "hoe" dit nu gebeurt, spreekt de meeste aanwezigen wel aan. Omdat er minder te zien is op zijn foto's maakt dit de beelden eenvoudiger maar ook sterker.
 
De kick van het inbreken
 
Jan Coddé brengt de interactie op gang, vult vragen aan en durft er ook zelf te stellen. Het publiek is duidelijk geïnteresseerd in de vraag of Van Den Bosch een kick krijgt van het "inbreken" in deze meestal niet openbaar toegankelijke locaties. Zelf relativeert hij dat, het komt vooral door de sfeer die er hangt zegt hij. Techniek is hier ook duidelijk ondergeschikt aan inhoud.
 
Van architectuur naar portretten
 
Daarna was het normaal gezien de beurt aan Kristel Nijskens, maar zij kon er helaas niet zijn. Stijn Huyghe was gelukkig al aanwezig en wou gerust wat meer tijd uittrekken. Zijn portfolio is erg uitgebreid, maar ditmaal beperkt hij zich tot een selectie. Hoewel zwart-wit fotografie hem sterk aanspreekt, zitten er in deze selectie toch heel wat kleurenfoto's.
Huyghe komt ook wel eens op verlaten locaties, maar het gebouw zelf is daarbij zelden het belangrijkste, hij werkt namelijk graag met mensen. Daarbij is het belangrijk dat het klikt tussen fotograaf en model.
 
Vertellen met beelden
 
Met zijn foto's brengt Huyghe een verhaal in beeld. Sommige foto's roepen de vraag op "Wat kan hier nu gebeurd zijn?" en ook dat lijkt in de smaak te vallen bij het publiek. Huyghe focust zich bij de modellen vooral op blikken en handen. Met attributen, gaande van een teddybeer tot een boormachine, probeert hij de kijker te entertainen.
"Standpunten" reist rond door alle Vlaamse provincies. Meer informatie op www.beeldexpressie.be

© 2010 – StampMedia – Stijn Vanderstraeten

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.