Haberin yayım tarihi
2010-05-19
Haberin bulunduğu kategoriler

Jongeren helpen oudere generatie met ICT

Studenten van het zevende specialisatiejaar 'het E-Lab' van de school Regina Mundi, gaven op 17 mei computerlessen aan senioren in het dienstencentrum Ter Hooi van het OCMW in Genk. Deze lessen kregen de slogan 'Help eens een generatie' en kaderen in een samenwerking van vzw E-Lab Vlaanderen en enkele scholen.

Senioren konden informatie krijgen over onder meer e-mailen, surfen en fotobewerking. "Ik had een man die veel mappen kon aanmaken, maar hij kon ze niet verwijderen en wist ook niet hoe hij ze kon ordenen", vertelt Thomas Croonen (19), één van de zevendejaarsstudenten. "Voor de les begon, dacht ik dat ik alles honderd keer moest uitleggen, maar ze begrepen het redelijk snel. Het geeft ook een fijn gevoel als je ziet dat ze het doorhebben.". 
  
Geduld 
 
Orcan Can (19) vertelt dat zij wel veel geduld nodig had: "Ik legde een vrouw uit hoe je submappen kan aanmaken. Dat ging traag. En daarna wou ze haar e-mails lezen, maar ze was het wachtwoord vergeten. Hoewel het een fijne ervaring is, merk ik dat het veel geduld vraagt en dat heb ik niet. Het vergt ook een andere aanpak. Je moet meer op je taal letten, meer articuleren." 
 
[ZpicL:15559]'Brave leerling' 
  
De aanwezige senioren zijn blij met de hulp van de jongeren. Andrea Vancraybex (60): "Op deze ene dag heb ik heel veel bijgeleerd over fotobewerking. Nu kan ik veel meer met het programma Picassa. Deze manier van leren heeft ook als voordeel dat ik weer contact heb met jonge mensen. De drempel om bij te leren van jongeren ligt lager." Van Zaira Bomboi (19) krijgt Vancraybex te horen dat ze "een brave leerling is die alles vlot begrijpt". 
  
Verder studeren 
  
Sommige leerlingen, zoals de 19-jarige Marvin Karkaje, weten dat ze willen verder studeren na dit zevende jaar. Nu loopt hij zijn stage bij een lagere school als assistent van een ICT-coördinator. "Wat ik precies ga doen weet ik nog niet. Misschien schrijf ik me in bij een hogeschool. Of wie weet vind ik iets bij het vormingscentrum Syntra. Maar ik wil me zeker ergens verder in specialiseren." 

Watervalsysteem
 
Na Hasselt en Turnhout was het nu de beurt aan senioren in Genk. "Alle plaatsen voor de lessen waren volzet", zegt Thomas Odeurs, project manager van bij E-Lab Vlaanderen. "Met de E-lab voor senioren willen we ook ons maatschappelijk karakter benadrukken." 
  
Deze dag is een onderdeel van het project 'E-lab school' van vzw E-Lab Vlaanderen. Met E-Lab school kunnen leerlingen die via het bekende watervalsysteem in het BSO terecht komen, alsnog een TSO-diploma krijgen via een specialisatiejaar met ICT-trainingen rond multimedia. Bij dat jaar hoort ook een stage bij een bedrijf. Scholen krijgen bij deze opleiding ondersteuning van E-Lab Vlaanderen. Het project E-Lab school werd opgericht in 2000 en viert dit jaar zijn 10-jarige bestaan. 
  
© 2010 - StampMedia – Hasna Ankal

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.