Haberin yayım tarihi
2010-04-19
Haberin bulunduğu kategoriler

Kinderen, kunstenaars en energie in Kinderkunstenfabriek 2010

De Kinderkunstenfabriek 2010 in Genk biedt kinderen deze week de kans om tien kunstenaars te helpen met werken rond het thema 'Energie'. Deze tiende editie van de Kinderkunstenfabriek gaat door in verschillende ateliers in Winterslag. 'Utopisch Genk', 'Vliegende reporters' en 'Energie voor het lichaam' zijn drie van de tien concepten van de Kinderkunstenfabriek 2010, geïnspireerd door het thema 'Energie'. Onder meer 'culinair wonderkind' Jeffrey Kuckelkorn, winnaar van de Wanatoeprijs 2009 Karl Philips en beeldend kunstenaar Jan Marechal laten zich telkens samen met een groep van tien kinderen leiden door hun creativiteit. De in totaal twaalf artiesten uit België en Nederland laten de kinderen vrij in hun ideeën. "Een jongen wil een cColosseum met groene energie bouwen. Wie ben ik om hem tegen te houden?", zegt Karl Philips.

[ZpicL:15298]KokenBeeldhouwer Nina Grunenberg uit Nederland geeft kinderen via kunst mee hoe isolatie werkt. "Met een collagetechniek wil ik samen met de kinderen een grote isolerende wand opmaken", vertelt ze. "Ondertussen leren ze op een plezante manier hoe je warmte in je huis kan houden."

Ook koken als kunst komt aan bod bij de Kinderkunstenfabriek. Bij het atelier 'Energie voor het lichaam' staan Jeffrey Kuckelkorn, bekend als chef van Restaurant 5.0 in Nederland en Patty Jurgens. Zij leren kinderen hoe voeding energie geeft aan het lichaam en hoe ze met die energie creatief kunnen zijn. 

[ZpicL:15299]Cameraman

"Een kunstacademie is voor veel gezinnen te duur of onbekend", vertelt Gert Thijs, de verantwoordelijke van het project. De jaarlijkse Kinderkunstenfabriek wil kansarme kinderen in contact brengen met verschillende kunstdisciplines. "Voor twee euro per kind per dag is de Kinderkunstenfabriek makkelijk toegankelijk. We proberen vooral kinderen uit de wijken van Genk aan te trekken, maar ook kinderen van buiten Genk zijn welkom", legt Thijs uit.

De kinderen zelf zijn enthousiast. Thibo, 12 jaar, weet nu alvast dat hij cameraman wil worden. Net zoals vorig jaar werkt hij bij het atelier van 'Vliegende reporters'. Daarbij leren kinderen filmen met een camera, dit jaar volledig in het teken van het thema energie. "Bij de 'Vliegende reporters' heb ik vorig jaar veel geleerd over hoe je een mens in beeld brengt en wat je met de camera kan doen", vertelt hij. "Ik zie het wel zitten om later als beroep te doen. Of misschien als bijberoep."

Uitvalsbasis is dit jaar de Sint-Michielschool. De ateliers vinden ook plaats in 't Kliniekske, het vormingscentrum Syntra en in lokalen van plaatselijke verenigingen.Zaterdag 17 april is vanaf 14 uur een gratis kijknamiddag. Wie wil kan dan de werken bezichtigen in 't Kliniekske.De Kinderkunstenfabriek 2010 is een samenwerkingsproject van het Cultuurcentrum Genk, het Stedenfonds van de stad Genk en FLACC.

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.