Haberin yayım tarihi
2010-06-25
Haberin bulunduğu kategoriler

Landskampioen kan vrouwen niet laten meespelen met Europabeker

Tafeltennisclub A.F.P. Antwerpen besliste dinsdag om niet mee te dingen naar de Europabeker. De landskampioen kan haar vrouwelijke spelers niet laten meespelen wegens financiële redenen. "We moeten tegen onze jeugdspelers zeggen, sorry, het Europese zit er niet in," vertelt trainer Wim Malaise (46).

De Borgerhoutse club presteerde het twee opeenvolgende seizoenen om zowel de Belgische titel in de competitie als de Beker van België te winnen. "Door het negatief advies van het Topsportfonds Antwerpen en het gebrek aan sponsors zien de Borgerhoutse vrouwen een Europese campagne in rook opgaan," zegt Malaise.

Topsportfonds
"Jaarlijks krijgen wij een 40tal vragen binnen ter ondersteuning," reageert Tom Geysels (36) van Topsportondersteuning. "Er zijn nog projecten die goed zijn of zelfs beter en die ook niet weerhouden worden. Maar de stad heeft gekozen voor een aantal grote zaalsporten en eventueel andere sporten. Het is de jury die beslist met welke sport wij als stad naar buiten willen komen als citymarketing. Is Antwerpen een tafeltennisstad of eerder Wallonië? Die discussie kun je blijven voeren. Het siert die mensen dat ze er voor vechten, want dat is verdorie de reden waarom we ook echt voor topsport blijven gaan. We kunnen echter onze budgetten niet versnipperen. Als we er een project gaan bijnemen, met dezelfde middelen, dan moeten we geld afpakken van de anderen."

[ZpicL:15839]Overstappen
Een Europese carrière is op dit moment niet mogelijk voor de tafeltennissers van A.F.P. Antwerpen. En dus is overstappen naar een andere ploeg aanlokkelijk. "Wij kunnen de spelers financieel niet bieden wat andere grote concurrenten kunnen geven. We kunnen hen wel een beetje paaien door met hen te praten, maar dat blijft niet duren. Daarom hoop ik dat we snel een sponsor vinden." zucht Malaise.

Van een andere club wil speelster Elena Chmiguelskaia (41) nochtans niet horen. "Ik speel hier al 14 jaar en de Europabeker kan dat niet veranderen. Het plezier blijft boven het prestige om op Europees niveau te kunnen spelen. Ik ben blij om samen met Daria Mityukova en Wanying Wang, en vorig seizoen met Natalija Klimanova, te spelen en in AFP Antwerpen te blijven," vertelt  ze. "Ik vind het spijtig, maar het is niet het einde van de wereld."

[ZpicL:15840]Ambities
Chmiguelskaia houdt haar ambities tot het niveau van de Super en de Beker van België. "Misschien wil ik nog een keer met Daria het dubbel Belgische Kampioenschap winnen. Voor mijn jongere ploegmaten zou het kunnen dat het spelen op Europees niveau toch zeer belangrijk is. Ik hoop in elk geval dat de situatie in de toekomst verandert en dat we terug kunnen meedingen naar de E.T.T.U. Cup (European Table Tennis Union Cup)."

Malaise: "In 2003 hebben we één keer Europees gespeeld in Turkije. En we hebben toen net niet de tweede ronde bereikt. Nu hebben we een nog betere ploeg en we moeten elke keer forfait geven. Want als we Europees spelen, dan geraken we financieel niet rond. Het is nu al krabben."

Jeugdwerking
Omdat de club weinig geld heeft, is het genoodzaakt veel energie te steken in jeugdwerking. "We kunnen geen spelers kopen zoals bijvoorbeeld twee andere concurrenten doen in het Mortselse. Volwassen mensen kun je kopen. In jeugd steek je veel tijd en energie en je weet nooit op voorhand of er iets uit gaat komen. Tot nu toe hebben we in 2de nationale twee van de drie spelers zelf gevormd en daar zijn we heel fier op," benadrukt de trainer.

BorgerRio
Om rond te komen organiseert de club een braderij, een wijnverkoop en kaas en wijn avonden. En op 26 juni doet ze mee aan BorgerRio om de club te promoten. Dit is een gratis stadsfestival in Borgerhout waar handelaars en verenigingen allerlei attracties uitwerken. Er zal ook zang, dans en sportinitiatie aangeboden worden.


© 2010 – StampMedia – Kira Haazen
 ===
Foto:


Trainer Wim Malaise: "Ik hoop dat we snel een sponsor vinden."

© 2010 – StampMedia - Kira Haazen

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.