Haberin yayım tarihi
2010-05-25
Haberin bulunduğu kategoriler

Protest tegen financiering van Israëlische kolonisten door Dexia

Manifestanten protesteerden op 12 mei tegen de financiering van Israëlische kolonisten door Dexia. Initiatiefnemer voor de manifestatie is de ontwikkelingsorganisatie Intal. Aanleiding zijn nieuwe bewijzen dat Dexia de illegale kolonie Gush Etzion blijft financieren, verzameld door de Israëlische feministische organisatie The Coalition of Woman for Peace.


De manifestatie gebeurde voor het gebouw van Dexia in Brussel, waar die dag ook de Algemene Vergadering van de bank plaatsvond. Bij deze vergadering waren 25 deelnemers van de manifestatie aanwezig. Aan Jean-Luc Dehaene stelden zij vragen over de financiering. Dehaene antwoordde dat hij eerst de bewijzen daarvan wou zien en dat, indien die juist zouden zijn, hij de nodige maatregelen zou nemen.

Nederzettingen

Dexia meldde ook in haar statement: “Jean-Luc Dehaene bevestigde op de algemene vergadering van 12 mei 2010 het engagement van de algemene vergadering van 13 mei 2009: Dexia kende sinds juni 2008 geen enkel nieuw krediet toe aan de nederzettingen.”
Volgens The Coalition of Woman for Peace staan bewijzen van financiering nochtans op een website in het Hebreeuws. Het gaat om een verslag van de vergadering van de Regionale Raad van Gush Etzion van 31 mei 2009. Het verslag van Gush Etzion meldt een instemming met een lening van Dexia van 6,8 miljoen shekel of ongeveer 1,4 miljoen euro.

‘Hypocriet’

Volgens jonge manifestanten getuigt dit van hypocrisie vanwege Dexia. Gaetan Danneels, 26 jaar, Jong Groen!: “Het antwoord van Dehaene is hypocriet en leeg. Hij wil zich niet in de problemen brengen door commerciële belangen. Hopelijk is deze manifestatie een signaal, maar ik blijf realistisch. Economische belangen wegen zwaarder door.”

Amine David Kramoh, 19 jaar, van Italiaans-Congolese afkomst, van het Plate-forme Charleroi-Palestine: “We kunnen onze ogen niet sluiten voor de problemen in Palestina. Zoals er een einde is gekomen aan de kolonisatie van Congo, zo moet er ook een einde komen aan wat er met de Palestijnen gebeurt. Blijven hopen is nodig.”

© 2010 - StampMedia - Tekst: Hasna Ankal, Foto: Robbert Van Nes

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.