Haberin yayım tarihi
2012-03-21
Haberin bulunduğu kategoriler

Bovengrondse oud-mijnwerkers moeten langer werken

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne besliste in december hetmijnwerkersstatuut af te schaffen, maar de regering kwam hier eind februari opterug. Oud-mijnwerkers behouden hun rechten en kunnen na 30 jaar op pensioen.Dit geldt niet voor de bovengronders, die langer moeten werken.

De oorspronkelijke plannen van VanQuickenborne (Open VLD) stootten op veel kritiek van ex-mijnwerkers. Zij diejonger zijn dan 55 moesten immers in een klap tot 15 jaar langer werken. Volgenshun statuut moesten mijnwerkers een carrière van 25 jaar hebben. In de toekomstzou hun pensioen berekend worden op een periode van 45 jaar.

Nieuw pensioenstelsel

Maar zo`n vaart zal het niet lopen.Na overleg binnen de federale regering kregen de oud-mijnwerkers een nieuw pensioenstelsel.Uiteindelijk verandert er niet veel voor de nog werkende oud-mijnwerkers. Zijkunnen kiezen voor een mijnwerkerspensioen of hun volledige loopbaan afmaken.Maar de mensen die bovengronds werkten, moeten wel langer aan de slag blijven. 20jaar na de sluiting van de laatste mijn, zijn er slechts ongeveer 15 van diemijnwerkers nog altijd aan de slag.

Adrian Picorsky (53) is zo iemand.Hij werkte in de mijn van Zolder, die in 1992 als laatste sloot. "Ik wasdaar liftman", zegt hij. "In 1979 begon ik in de mijn. Daarvoorwerkte ik in een fabriek, ik had niet zoveel zin om onder de grond te gaan.Maar toen ik mijn job verloor, solliciteerde ik toch maar bij de mijn. Ik mochtdirect beginnen als bovengronder. Dat was een opluchting voor mij."

Bovengronder

Maar omdat hij bovengronder was,verandert zijn pensioenstelsel nu. Enkel zij verliezen hun volledige rechtenals mijnwerker. En dat wil dus zeggen: langer werken. "Voor mij is datgeen probleem", zegt Picorsky. "Ik was toch niet van plan op mijn 55emet pensioen te gaan. Ik werk nu al meer dan 15 jaar in een fabriek en datbevalt me prima. Ik voel me nog te jong om hele dagen thuis te zitten."

Het onderscheid dat de regering numaakt tussen onder- en bovengronders begrijpt hij wel. "Zij die echtmoesten afdalen, hadden het fysiek veel zwaarder dan ons. Ze moesten nietalleen harder werken, ze namen ook meer risico`s. Bovengronders hebben over hetalgemeen geen stoflongen of iets dergelijks. Dus ik snap het wel. Ik vind hetwel spijtig dat ons statuut verdwijnt. De mijnwerkers waren en zijn daar trotsop. Er zijn al duizenden mensen volgens dat systeem op pensioen gegaan. Waarommoet dat opeens afgeschaft worden? Voor de meesten verandert er in de praktijktoch niets."

© 2012 - StampMedia - Tekst: Paul Eyben, foto: Boumediene Belbachir

Onderschrift: De regering maakt een onderscheid tussen onder- enbovengronders voor het pensioenstelsel van ex-mijnwerkers.

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.