Haberin yayım tarihi
2011-08-19
Haberin bulunduğu kategoriler

Chaos en onduidelijkheid op Pukkelpop

De woeste storm die op 18 augustus over de Pukkelpopweide in Hasselt raasde, presenteerde de rekening: 5 doden, een tiental zwaargewonden waarvan 3 nog steeds in levensgevaar en 140 lichtgewonden.  Voor de festivalgangers bleek het gebrek aan communicatie de grootste bron van ergernis.

De chaos van donderdagavond liet een diepe indruk achter op de festivalgangers van Pukkelpop. Op de straten rondom de Kiewit was de verslagenheid op elke blik af te lezen. De 27-jarige Andor Keun en de 24-jarige Timothy Van Bambost uit Bergen-Op-Zoom bekomen nog aan de parking van het helse onweer: "Toen de storm losbarstte, stonden wij gelukkig in de feesttent, maar we zagen wel alles gebeuren. Dit is onze eerste keer hier en we hadden nooit gedacht dat het zo ging uitdraaien.

"Volgens het tweetal heerste er zelfs tot de ochtend grote onzekerheid over het verdere verloop van het festival: "De informatie die we kregen, was erg vaag en verliep enkel via het hoofdpodium. Ik moest via de radio vernemen dat er vijf mensen zijn gestorven en dat het festival was opgeschort." Het nieuws dat er onderdak werd aangeboden in Grenslandhallen en Philips-gebouwen bereikte ook maar heel weinig mensen: "Onderdak? Daar wisten wij niets van", vertelt Keun. "Op de lichtborden stond ook een heel lange tijd geen informatie.

"Ine Dubois uit Halle wist wel van de mogelijkheid tot overnachting, maar koos toch om te blijven. "Je kreeg de keuze tussen overnachten in je natte tent of droog slapen, maar je liep dan wel het risico dat je tent werd leeggeroofd of ondergezeikt." Dubois wijt het uitblijven van reactie niet enkel aan het gebrek aan communicatie: "Als je moe, verward en zat bent, heb je echt geen zin meer om je tent achter te laten." Volgens de organisatie maakten uiteindelijk ongeveer 400 mensen gebruik van de aangeboden slaapplaatsen.

Gekke festivalgangers

Vlaanderens bekendste festivalganger Roger Van Loon was ook aanwezig. De vijftiger heeft een reputatie opgebouwd door elk festival af te schuimen en heeft zelfs een fanpagina op Facebook. Ondanks zijn ervaring was hij enorm onder de indruk van de zondvloed: "Dit wil ik nooit meer meemaken. Op het Zweedse festival Roskilde stond er na 24 uur 15 centimeter water. Hier is alles overspoeld op 10 minuten." Dat er geen paniek is uitgebroken onder het publiek, is volgens hem begrijpelijk: "Op dit soort momenten zijn wij geprogrammeerd om elkaar te helpen.

"Naast het tragisch overlijden van vijf personen werd Pukkelpop ook overschaduwd door diefstal op de camping. Volgens verschillende ooggetuigen zouden onverlaten van de chaos gebruik gemaakt hebben om tenten leeg te roven. Evert uit Ieper was getuige van zo`n diefstal: "Tijdens de storm zag ik iemand de tent naast mij afbreken. Hij vertelde me dat het festival toch voorbij was en dat die tent nog van pas zou komen." Evert verwijt de organisatie echter niets: "Je kan onmogelijk meer dan 10.000 tenten bewaken en tijdens de storm hadden ze andere prioriteiten", verklaart hij.

© 2011 - StampMedia - Vincent Buyssens

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.