Woensdag 21 december 2011 – Tijdens de begrotingsbesprekingen in het Vlaams parlement wezen minister Ingrid Lieten en volksvertegenwoordiger Güler Turan op de ernst van gekleurde armoede. Mensen van vreemde origine blijken een veel groter risico op armoede te lopen dan ‘witte’ Belgen. Vooral bij niet-Europeanen neemt de armoede grote proporties aan. In de Marokkaanse gemeenschap werd het hoogste armoedepercentage vastgesteld, 54% van hen leeft in armoede.
Güler Turan (sp.a) ijvert al jaren voor het aanpakken van armoede. Tijdens het begrotingsdebat werd een warme oproep gelanceerd om de dramatische armoedecijfers een halt toe te roepen. “Armoede kan maar worden bestreden als we ons richten tot de verschillende doelgroepen. Kinderen in armoede vragen een andere aanpak dan ouderen in armoede. Net zoals ondernemers in armoede een andere aanpak vereisen dan werknemers in dienstverband. We zouden dezelfde logica moeten hanteren als het om gekleurde armoede gaat. De meeste slachtoffers van gekleurde armoede beseffen vaak niet dat ze onder de armoedegrens leven omdat ze zich vergelijken met de armoedige levensstandaard van gezinnen in het land van herkomst en niet met de standaarden van een modaal Vlaams gezin. Het gaat hier dus niet alleen om statistieken, wel om het welzijn van duizenden mensen.”
De minister van armoedebestrijding Ingrid Lieten bevestigde dat gekleurde armoede een ernstige problematiek dreigt te worden. “Universiteit Antwerpen (Oases) bracht deze maand een onderzoeksrapport uit over gekleurde armoede, de cijfers zijn dramatisch. Ieder ministerie zou meer aandacht moeten besteden aan het weren van armoede in zijn of haar beleidsdomein. Ik heb dan ook nadrukkelijk aan de alarmbel getrokken op de regeringsvergadering en mijn collega’s opgeroepen deze maatschappelijke realiteit te bestrijden in ieder beleidsdomein. De cijfers over gekleurde armoede zijn ernstig en we zullen daar samen een voorstel rond formuleren.”
“Mensen zouden bewuster moeten worden van deze problematiek. We zouden de meest kwetsbaren in de maatschappij beter moeten beschermen" besluiten Güler Turan en Ingrid Lieten.