Haberin yayım tarihi
2010-05-06
Haberin bulunduğu kategoriler

Marokkaanse gemeenschap:Weinig vertrouwen in politie.

Uit een onderzoek van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid in drie Vlaamse steden blijkt dat 34 percent van de Marokkaanse gemeenschap weinig vertrouwen heeft in de politie. Jonge Marokkanen hebben het minste vertrouwen in de Antwerpse politie. Zij komen het slechtst uit de test.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Antwerpen, Gent en Genk. In totaal werden 960 face to face interviews gebruikt. Drie bevolkingsgroepen, Turkse- en Marokkaanse allochtonen en autochtonen, namen deel. Onder de term 'allochtoon' verstaan de onderzoekers ook een Belg met Marokkaanse of Turkse (groot)ouders.

De resultaten van de test geven weer dat 19,2 percent van de Marokkaanse gemeenschap 'heel weinig' vertouwen heeft in blauw op straat. 14,4 percent heeft 'weinig' vertrouwen, wat samen dus 34 percent wantrouwenden oplevert. Een significant verschil met de  Turkse –en autochtone gemeenschapwaar slechts 26 percent weinig of heel weinig vertrouwen heeft in de politie.

Oorzaken
 
Onderzoeker Maarten Van Craen licht de resultaten verder toe. "Er zijn verschillende factoren die het lage vertrouwen van de Marokkaanse allochtonen in de politie kunnen verklaren. Leeftijd speelt hierbij een rol. De Marokkaanse gemeenschap is gemiddeld jonger dan de autochtone in Vlaanderen. Jonge mensen komen meer op straat als ouderen en dus ook meer in conflictsituaties. Hierbij komt dat de Marokkaanse gemeenschap meer financiële moeilijkheden ervaart. Mensen met minder financiële mogelijkheden hebben meer kans om in een kansarme straat te wonen waar problemen sneller de kop opsteken. Hoe ouder en meer financiële ruimte inwoners hebben, hoe meer vertrouwen in het politiekorps."

Generatie-effect

Toch moet bij de rol van leeftijd een kanttekening geplaatst worden. "De manier waarop men kinderen de dag van vandaag opvoedt is anders", geeft Van Craen aan. "Ouders leggen tegenwoordig minder de nadruk op gezag bij de opvoeding, maar meer op het vormen van een eigen mening. Gezagsinstanties zoals de politie stralen dus minder macht uit naar jongeren. Het is mogelijk dat het generatie-effect een rol speelt bij het vertrouwen in de politie. "

Antwerps politiekorps

Bij het Antwerpse politiekorps willen ze wachten met een volwaardige reactie tot het onderzoek door hen is geanalyseerd. "Communicatie is enorm belangrijk", wil woordvoerder van de Antwerpse politie Fons Bastiaenssens toch kwijt. "Het is niet altijd gemakkelijk om Marokkaanse jongeren te bereiken."

Diversiteit in het korps

Het aantal Marokkaanse agenten in het Antwerpse korps is miniem en totaal niet in verhouding met de Marokkaanse aanwezigheid in het Stad. Een extra reden voor het weinige vertrouwen. " Om agent te worden moet je beschikken over een Belgisch paspoort", wijst Bastiaenssens op de eerste hindernis. "De campagne om meer diversiteit in ons korps te krijgen heeft tot nu toe geen succes.  Er is weinig interesse van Marokkaanse kant en de kleine groep die het probeert geraakt moeilijk door de ingangsproeven. Kennis van het Nederlands blijkt meestal het grootste struikelblok."

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Tomas Bachot
foto © 2009 - StampMedia - Haryo Sukmawanto

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.