Haberin yayım tarihi
2011-05-05
Haberin bulunduğu kategoriler

PISA resultaten voor België : de sociale lift blijft steken.

“Analyse van de PISA resultaten voor België : de sociale lift blijft steken. Onderwijsgesprek met Prof.dr. Dirk Jacobs (ULB).”

De succesvolle integratie van allochtone jongeren in het onderwijs is een essentieel onderdeel van een geslaagd integratieproces. België behoort echter tot de landen waarin leerlingen van allochtone afkomst qua schoolprestaties gevoelig lager scoren dan leerlingen zonder migratieverleden. Uit de studie van Prof.dr. Dirk Jacobs en de groep van GERME (ULB) waarin ze in opdracht van de Koning Boudewijnstichting een grondige analyse maakten van het PISA onderzoek, blijkt dat allochtone leerlingen in ons land zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige zijde met een specifiek probleem af te rekenen hebben. De sociaaleconomische positie van de ouders en de taal die thuis gesproken wordt, verklaren slechts gedeeltelijk de niveauverschillen tussen ‘autochtone’ jongeren en jongeren van buitenlandse origine. Ook andere factoren spelen een rol. Hun analyse op basis van de resultaten van het PISA-onderzoek 2006 bevestigen ook deze trend. Deze studie is in mei 2009 als rapport gepubliceerd onder de naam ‘De sociale lift blijft steken’. In dit onderzoek werd ook het probleem van de segregatie onder de loep genomen. Prof.dr. Dirk Jacobs zal tijdens deze onderwijsgesprek als één van de hoofdauteurs deze studie toelichten en nadien volgt er een interactieve discussie met het publiek.

Date   : Vrijdag 6 mei 2011

Uur     : 20u00

Plaats : Seminariezaal Fedactio (1ste verdieping)

              Paleizenstraat 27, 1030 Brussel

 Het Platform Onderwijs en Jeugd  nodigt elke maand een expert uit om te spreken over een specifiek onderwijsthema voor een gevarieerd publiek uit de onderwijswereld, het middenveld en uit studenten.  Om meer te weten over de activiteiten, neem een kijkje op www.fedactio.be . Gelieve uw komst te bevestigen per mail (m.akgungor@fedactio.be) of per telefoon (02/212.19.00) vóór vrijdag  6 mei 2011.

Dirk Jacobs (° 1971) studeerde sociale en politieke wetenschappen. Hij kreeg een onderscheiding in sociologie aan de Universiteit van Gent (1993) en behaalde zijn doctoraat in algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit  Utrecht (1998). Hij was verbonden aan de Universiteit Utrecht,  Katholieke Universiteit Brussel, Vrije Universiteit Brussel, Katholieke Universiteit Leuven, Facultés universitaires Saint-Louis en  Leibniz Universität Hannover (Duitsland). Jacobs sloot aan bij de Groupe de recherche sur les Relations Ethniques, les Migrations et l’Egalité (GERME), Institut de Sociologie, in 2004. Hij werd professor aan de ULB in 2009. In zijn onderzoeken is er nadruk op de processen van etniciteit en racialisatie,  op de reproductie van sociale ongelijkheid en op de relaties tussen etnisch-culturele minderheden en meerderheidsgroepen. Hij was vnl.werkzaam in de domeinen van politieke sociologie en onderwijssociologie. 

Fedactio © 2011

 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.