Haberin yayım tarihi
2011-04-02
Haberin bulunduğu kategoriler

Traditionele gerechten op Turks eetfestijn in Diest.

In Diest kon je op 26 en 27 maart proeven van traditionele Turkse gerechten, bereid door leden van vrouwenvereniging Damla. De opbrengst van het eetfestijn gaat deels naar het goede doel. Lokale bewoners van zowel Turkse als Belgische afkomst schoven aan.

Leden van de Turkse vrouwenvereniging Damla organiseerden dit weekend een eetfestijn in De Tovertuin in Diest. Damla is actief in heel Limburg en telt ongeveer vierhonderd leden

"Damla houdt zich bezig met integratie, opvoeding en emancipatie. Om de twee weken organiseren wij seminaries over verschillende thema`s, van opvoeding tot dieet", vertelt voorzitster Fikran Sahingoz.

Goed doel

"De opbrengst van het eetfestijn gaat deels naar jongeren die in België studeren, maar ook naar arme kinderen in Afrika. Zo bevorderen we hun onderwijskansen", legt Sahingoz uit.

Turkse pizza

In de keuken gonst het van bedrijvigheid. Gerechten zoals `lahmacun`, een soort pikant gekruide pizza, belegd met gehakt en tomaat, worden aan de lopende band bereid. Zaterdag maakte het keukenteam van Turkse vrouwen er naar eigen schatting vierhonderd.

Evenredige mix

"Ik weet niet of er meer Turken of Belgen aanwezig waren. Het leek een evenredige mix", legt Sahingoz uit. "We willen het contact tussen de mensen bevorderen. We voelen ons Belg en zien hier vooroordelen verdwijnen."

Zeldzaam eten

De aanwezige Belgen genoten van het eten. "Ik ga iedereen overtuigen volgend jaar opnieuw te komen! Het eten is lekker en de sfeer zit goed. Veel mensen hebben een verkeerd idee over Turken, terwijl we niet zoveel van elkaar verschillen", vertelt Aagje Van Hees, godsdienstleerkracht in De Tovertuin. Haar collega-docente islam nodigde haar uit.

Stefanie Van Empten is vooral opgetogen over de traditionele gerechten. Ze leerde haar Turkse vriend kennen op vakantie in Turkije en heeft een langeafstandsrelatie. "Dit eten vind je niet zo snel in België. Kebab- en pitazaken in overvloed, maar traditionele gerechten zoals deze kom je zelden tegen."

© 2011 - Stampmedia/Xios - Tekst en foto: Liesbeth Merckx

Onderschrift foto`s: In Diest kon je dit weekend proeven van traditionele Turkse gerechten, zoals `lahmacun`.

Thomas Vreriks

StampMedia - jongerenmedia-agentschap

 

 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.