Haberin yayım tarihi
2012-02-24
Haberin bulunduğu kategoriler

Want morgen kan ook U slachtoffer zijn.

Gent şehrinde Mağdurların Sesi Derneği tarafından Nerkiz Şahin`in Verder Kijken (İleriye Bakmak) ve (on)mogelijke (Olanaksız olanı bırakmak) adlı kitabı kamuoyuna tanıtımdı.

Mağdurlara destek anlamında ve bir çok sanatçının katkısıyla oluşmuş olan Verder Kijken adlı kitabında uluslararası bir çok sanatçının resim ve şiiri mağdurlara yönelik olarak atfedilmiştir.

Nerkiz Şahin`in tanıtım gecesinde davetl,ilere yönelik yaptığı konuşmayı okurlarımızın bilgisine sunuyoruz..

 

Beste aanwezigen,

Eerst en vooral wil ook ik jullie van harte welkom heten op de boekvoorstelling van het boek “Verder kijken” – “Het (on)mogelijke loslaten” die een uitgave is van de VZW: Rechtvaardige rechtspraak voor slachtoffers.

De doelstellingen van de vzw hier belichten zou ons echt te ver leiden, trouwens die staan vermeld achteraan in het boek.

Wat nu hier vandaag belangrijk is, is de ontstaans- en  bestaansreden van dit boek.

Nu alweer een tijd geleden gingen binnen de kerngroep van de VZW, die voornamelijk bestaat uit kunstenaars en mensen die met poëzie bezig zijn, stemmen op om een boek uit te geven dat je binnenleidt in de wereld van de slachtoffers, maar dat tegelijk ook aan slachtoffers het gevoel geeft dat ze niet alleen staan, dat ook zij een stem hebben, wat in gerechtelijke kringen nogal eens vergeten wordt.

Het is een gekend gegeven dat slachtoffers overweldigende emoties kennen zoals pijn, onbegrip, onmacht, onrechtvaardigheid en ga zo maar door.

Om dit naar de buitenwereld te vertolken is kunst in al zijn vormen een uitverkoren voertuig van die emotie omdat het zich vooral richt naar de ziel van de mens.

De kunst en poëzie die in het boek met elkaar verweven zijn, zijn niet zomaar afbeeldingen van objecten of geschriften, ze zijn bezield! Ze bespelen picturaal of literair de thematiek van de onrechtvaardigheid, de machtloosheid van het slachtoffer en een wereld die te veel doordrongen van geweld.

Al die indrukken samen zijn niet individueel van één iemand maar ze belangen iedereen aan, want morgen kan ook U slachtoffer zijn!

Nu, we zouden onszelf een rad voor de ogen draaien om met dit boek zomaar plotseling alle onrechtvaardigheid en geweld uit de wereld te kunnen helpen. Het zou zelfs heel naïef zijn om deze denkpiste te volgen, maar als niemand iets onderneemt gebeurt er ook niets. En de geschiedenis heeft uitgewezen dat sensibilisatie steeds de eerste stap is die moet leiden naar een mentaliteitswijziging en naar daadwerkelijke maatregelen en initiatieven. En daarmee bedoel ik niet het verder inperken van onze burgerlijke vrijheden (vooral daarin is onze huidige rechtstaat sterk) maar het aanpakken van de onderliggende oorzaken, en de belangrijkste daarvan is  een chronisch gebrek aan  transparantie in ons rechtssysteem.

Kunst, beste mensen, is belangrijk in onze maatschappij, belangrijker dan wat we ons maar kunnen indenken, omdat een beeld en een gedicht soms meer zeggen dan duizend woorden. Het is een universele taal die iedereen begrijpt en al dan niet ontroert. Vandaar dat het ook een uitstekend sensibilisatiemiddel is.

En aan dit boek is gewerkt, hard gewerkt, en zeker niet over één nacht ijs gegaan vooraleer het uit te geven. Het resultaat is dat het een uniek kijk- en leesboek geworden is dat iedereen zal aanspreken en mag gezien worden. Laten we het verworden tot een uitstalraam voor een rechtvaardige samenleving!

Hierbij wil ik afronden met het volgende: over onrechtvaardigheid: Alleen de slaaf van de waarheid kan een vrij mens zijn.

Over geweld en onnodige conflicten: Geen kind maakt oorlog om de kleur van zijn knikkers.

Laten we deze avond 22 februari de geschiedenis ingaan als een avond waarop gans het land de vlag van de strijd tegen onrechtvaardigheid laat wapperen en als een avond waarop een manifest gebaard is dat ons garantie biedt op een vredevollere maatschappij.

En nu rest me nog alleen iedereen te bedanken voor zijn aanwezigheid en ook jullie veel lees en kijkgenot toe te wensen met het boek “Verder kijken” Het onmogelijke loslaten”.


Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.