Haberin yayım tarihi
2011-10-19
Haberin bulunduğu kategoriler

Onderzoek over de ervaringen van allochtone studenten aan de UGent

Op 21 oktober organiseert de beleidscel Diversiteit en Gender van de Universiteit Gent de studienamiddag ‘de wet van de sterksten?’.

Op deze studienamiddag zullen de bevindingen van een onderzoek naar de ervaringen van allochtone UGent-studenten voorgesteld worden. Daarna volgt een panelgesprek met onderwijsexperts en ervaringsdeskundigen.

Uit het onderzoek blijkt dat het er nauwelijks verschillen zijn tussen allochtone en autochtone studenten in de manier waarop zij het onderwijs aan de UGent ervaren. Studenten ervaren doorgaans dezelfde moeilijkheden en drempels. Vooral de grootschaligheid van het universitair onderwijs speelt hen parten: het vergt een hele aanpassing om te wennen aan de onderwijscultuur  en om een nieuw netwerk van vrienden uit te bouwen. Ten tweede toont het onderzoek aan dat studenten het overwinnen van die moeilijkheden en drempels vooral toeschrijven aan factoren buiten de leeromgeving: steun van het thuisfront,  hun individuele motivatie en hun vooropleiding.

Met andere woorden, de wet van de sterksten primeert nog te vaak. Het hoger onderwijs moet echter ook kansen bieden aan studenten die wel de talenten en capaciteiten hebben maar die vanuit een minder gunstige positie aan hun studieloopbaan beginnen. Daarom doen we een aantal concrete beleidsaanbevelingen hoe men een leeromgeving kan creëren waarin talentvolle studenten ondersteund en gestimuleerd kunnen worden om goede studieprestaties neer te zetten. 

Praktisch

Vrijdag 21 oktober

13u30-16u30‘Zebrastraat’, Zebrastraat 32, 9000 Gent

Organisatie door de beleidscel Diversiteit en Gender,

meer info: Katrien De Bruyn

k.debruyn@ugent.be

 09/264 98 22  Sünbül Karakaya

Projectmedewerkster instroom en doorstroom kansengroepen

beleidscel Diversiteit en Gender – UGent Sint-Pietersnieuwstraat 45, 9000 Gent

Tel: 09/264.98.26

www.UGent.be/diversiteitengender

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.