Haberin yayım tarihi
2013-01-02
Haberin bulunduğu kategoriler

Iedereen jarig op 1 januari

Mails en alerts via facebook, email en nog een paar andere sociale netwerken laten mij weten dat sommige vrienden binnenkort verjaren. Gelukkig maar, want ik kan die data allemaal niet bijhouden. Dus noteer ik ze maar, zowel in mijn agenda als andere plaatsen die mij hieraan kunnen herinneren. Iets wat velen onder ons waarschijnlijk veel doen.

Maar deze week heb ik wel meer ‘alerts’ ontvangen dan anders. En telkens voor één dag; 1 januari. Zo heb ik al negen vrienden die op één januari geboren zijn. En van die negen zijn er een nog eens vijf waarvan ik weet dat ze eigenlijk niet op deze dag zijn geboren. Maar officieel zijn ze wel ‘ingeschreven’ op nieuwjaarsdag. Waarom toch 1 januari als verjaardag?

Zoals geweten zijn de eerste gastarbeiders vooral afkomstig van de bergdorpen uit  het oosten en het zuidoosten van Turkije. Dorpjes waar vijftig jaar geleden de nodige nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en telefoon nog niet aanwezig waren. Dorpjes die in barre wintersituaties onbereikbaar waren omdat de wegen ondergesneeuwd geraakten. Communicatie met de buitenwereld was er gewoon niet meer. Soms maandenlang. Met als gevolg dat een geboorte in deze maanden niet meteen kon geregistreerd worden. Wanneer dan de ouders uiteindelijk, waarschijnlijk ergens in de lente, toch naar de stad konden gaan, wisten velen al niet meer exact wanneer hun kindje was geboren. Gemakshalve werd dan gewoon 1 januari opgeschreven. Het resultaat is dan natuurlijk dat de ene, die in feite een aantal maanden ouder is dan een andere, gewoon op dezelfde dag hun verjaardag vieren.  Zelfs mijn vader zegt altijd dat hij officieel in 1940 is geboren maar eigenlijk ongeveer een jaar ouder is. Waarschijnlijk had mijn opa gewoon geen tijd.

Maar er zijn er ook die na één januari zijn geboren en dus eigenlijk jonger zijn dan hun officiële leeftijd.

Uiteraard is deze situatie niet eigen aan de Turken. Ik heb me zelfs laten vertellen dat je lang geleden hier ook dezelfde toestanden had.

Gelukkig weet ik wel exact wanneer ik ben geboren. Dankjewel papa…

Koçak Bahattin

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.