Haberin yayım tarihi
2010-04-12
Haberin bulunduğu kategoriler

Met smokkelaars de Irakese grens over

"Noord-Irak is dé plaats voor rugzakreizigers", zegt de 23-jarige Duitser Sebastian Pals. Hij trok de afgelopen maanden an Iran en Syrië over Georgië naar Irak. Maar zo'n reis vind je niet in avontuurlijke reisbureaus. "Jongeren hebben geen interesse", reageert Brent D'Hooge van het jongerenreisbureau Explorado. 

"Ik kwam liftend met smokkelaars Noord-Irak binnen. Ongelofelijk wat die mannen allemaal wegmoffelen zonder dat de politie het opmerkt", vertelt Pals. "Een visa verkrijgen, was geen enkel probleem. Die krijg je meteen aan de grenspost".

Maar een trip naar Irak of Iran kan je niet boeken in een reisbureau, zelfs niet in eentje gespecialiseerd in avontuurlijk reizen. "Landen als Iran of Irak bieden we niet aan omdat  we de veiligheid niet kunnen garanderen", vertelt D'Hooge. Maar Pals liet zich niet afschrikken door angstaanjagende mediaberichten en ging voor avontuur van de bovenste plank. "Op elke hoek werden we hartelijk verwelkomd.De Irakezen zien immers weinig toeristen. Ze zijn ook oprecht blij dat je in hun land geïnteresseerd bent", vertelt Pals geanimeerd.

"In een bepaald Irakees dorp zei de enige Engelssprekende dat ik de eerste buitenlander was in tientallen jaren. In het noorden van Irak zijn de mensen sowieso verheugd om Westerlingen te ontmoeten. De Koerden zien ons als diegenen die democratie en vrede brachten door Saddam van de troon te stoten", zegt Pals.
 
"In het Midden-Oosten viel het mij ook op hoeveel vertouwen de plaatselijke bevolking in je heeft. Na amper een uurtje praten met een tapijtverkoper in de Iraanse stad Esfahan gaf hij zijn gsm-toestel aan mij zodat hij mij die avond kon opbellen. Hij heeft mij die avond rondgeleid en getrakteerd in een enorm chique restaurant", zegt Pals.

Irak niet populair
 
"Iran is een prachtig land, maar kunnen we op dit moment onmogelijk populair maken. Toch proberen we minder evidente bestemmingen aan de man te brengen. Maar met weinig succes", moet D'Hooge toegeven. "Venezuela, Kirgizië, Mongolië en Siberië verkopen niet goed. Jongeren hebben geen interesse in zulke reizen. Het imago van bijvoorbeeld Venezuela spreekt niet aan. En die perceptiewordt vaak gevormd door een foute  beeldvorming van het land in de Westerse media", zegt D'Hooge.

Pals beaamt dat het beeld in de media niet altijd klopt met de situatie op het terrein. "Elke nieuwsreportage is een interpretatie van een gebeuren, maar iedereen zou er zijn eigen opvatting van moeten maken. Het verschil tussen beide is som enorm", geeft de Duitser aan.

Niet avontuurlijk in groep

"Jongeren hebben vaak nog niet veel gereisd en staan niet meteen te popelen om de meest gecontesteerde regio's op te zoeken. Bovendien bieden wij met ons reisbureau enkel groepsreizen aan waar ten minste acht geïnteresseerden zich voor moeten inschrijven", legt D'Hooge uit.
 
Toekomst

Maar hij geeft niet op. "Wij zijn constant op zoek naar nieuwe bestemmingen. Volgend jaar bieden wij Costa Rica aan. Soms is het frustrerend dat bijzondere streken geen succes kennen, terwijl ze dat wel verdienen. Ik maak dan altijd een kudde-effect mee:  mensen durven niet naar zulke landen omdat iedereen het afraadt", zegt D'Hooge verveeld. "Onze populairste reislanden voor jongeren zijn IJsland in Europa en India en Peru op wereldvlak."

"Herkenbaar", getuigt Pals. "Mijn familie en vrienden verklaarden me eveneens gek toen ik mijn reisplannen aan hen vertelde. Irak heb ik zelfs pas na de trip aan hen toevertrouwd. Maar ik blijf voor spanning gaan.  Binnen vier weken  start mijn rondreis door Israël, Pakistan en Jordanië."

© 2010 - StampMedia - Tekst: Tomas Bachot, foto: Sebastian Pals

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.