Haberin yayım tarihi
2009-05-20
Haberin bulunduğu kategoriler

'Nultolerantie voor kinderarmoede'..

9% van de Limburgse kinderen wordt geboren in kansarm gezin
 
Valerie Del Re (sp.a): "In 2007 werden in Limburg 800 kinderen geboren in een kansarm gezin.  Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 10 jaar voordien.  9% van de Limburgse kinderen wordt geboren in een kansarm gezin tegenover 7,4% in de rest van Vlaanderen.
 
In andere landen van Europa ziet de situatie er nog minder rooskleuriger uit.  Eén op vijf kinderen in Europa leeft onder de armoedegrens.   Dat is onaanvaardbaar.  Hoog tijd dat Europa budget vrij maakt voor de strijd tegen kinderarmoede.  Net zoals ze dat bijvoorbeeld voor landbouw doet". 
  
In een eerlijke samenleving is er geen plaats voor kinderarmoede 
 
"Een samenleving is verantwoordelijk om kinderarmoede een halt toe te roepen. sp.a wil deze oneerlijkheid aanpakken. Kinderen zijn onze toekomst en hun toekomst mag ons niet koud laten", benadrukt Valerie Del Re (sp.a).
 
Peter Vanvelthoven: "De financiële en economische crisis duwt steeds meer mensen onder de armoedegrens. Kinderarmoede is nog alomtegenwoordig in Europa. Het gaat om 19 miljoen kinderen, dat is 1 op 5. Ook in Vlaanderen is het aantal kinderen geboren in kansarme gezinnen het afgelopen decennium toegenomen: van 4% in 1997 naar 7,4% in 2007. Dit blijkt uit de kansarmoedeatlas van gezinnen met jonge kinderen van Kind&Gezin".
 
Kinderarmoede moet topprioriteit zijn
 
Dat kan niet in één van de rijkste regio's ter wereld. Europa heeft terecht veel budget voor bijvoorbeeld landbouw (41 miljard). Maar er bestaat niet zoiets als een budget voor kinderarmoede. Om het met een boutade te zeggen: er zijn in Europa geen kansarme koeien. Maar wel kansarme kinderen.
 
Valerie Del Re (sp.a): "Europa moet 'nultolerantie voor kinderarmoede' hanteren" . Valerie, zelf derde opvolger op de Europese lijst, en sp.a-Limburg staan volledig achter de voorstellen van Europees lijsttrekker voor sp.a Kathleen Van Brempt, namelijk strenge normen hanteren voor kinderarmoede én een richtlijn minimuminkomen ontwikkelen.
 
Peter Vanvelthoven: "Er is geen sprake van een sociaal Europa zolang kinderarmoede niet aangepakt wordt. Deze boodschap willen we vandaag met een ludieke campagne verspreiden in Limburg".
 
800 Limburgse kinderen in een kansarm gezin geboren
 
Valerie Del Re: "Want ook hier in Limburg kennen we veel kinderen die geboren worden in een kansarm gezin. Concreet nam het aantal in Limburg toe van 5,2% in 1997 naar maar liefst 9% in 2007. 800 Limburgse kinderen die in 2007 in een kansarm gezin geboren werden, dat is toch een cijfer waar we zeker stil bij moeten blijven staan.
 
Europa moet kinderarmoede tegen 2020 halveren
 
Voor Europa is hier een belangrijke rol weggelegd. Europa heeft op diverse terreinen haar sterke en leidende rol laten zien. De rol die Europa zichzelf in leefmilieu heeft opgelegd, is daar een goed voorbeeld van. Europa moet een even sterke en leidende rol spelen als het gaat om het bestrijden van armoede en in het bijzonder kinderarmoede. Een halvering van kinderarmoede tegen 2020 moet de globale doelstelling zijn. [OpicC:11574]
 
Richtlijn minimum inkomen
 
In 2006 behoorde 14,7% van de Belgische bevolking tot de groep met een verhoogd armoederisico. Dit betekent dat die groep niet beschikt over een inkomen van 860 euro per maand of 10.316,44 euro per jaar voor een alleenstaande en 1805 euro per maand of 21.664,52 euro per jaar voor een huishouden met 2 volwassenen en 2 kinderen.
 
Een kind heeft vooral kansen als het gezin waarin het leeft over een degelijk inkomen beschikt. Met een richtlijn minimuminkomen wordt een wetgevend, en dus bindend en afdwingbaar kader voorzien. Lidstaten worden op die manier verplicht acties te ondernemen.
 
Structuurfondsen
 
De Europese Structuurfondsen zijn belangrijke financiële instrumenten van de Europese Unie die direct in mensen investeren. Het ESF is jaarlijks goed voor bijna 11 miljard euro. Voor de verdeling van deze middelen over de lidstaten zijn naast de werkgelegenheidsstrategie ook de armoedestrategie bepalend. De besteding van de middelen zelf gaat naar werkgelegenheidsacties en niet naar armoedebestrijding. 
 
Werk is natuurlijk een belangrijke factor om armoede te bestrijden, maar het is niet de enige. Daarom zouden de Europese Structuurfondsen ook ingezet moeten worden ter bestrijding van armoede in al haar facetten, en in het bijzonder in een doortastende aanpak van kinderarmoede. [OpicC:11575]
 
Campagne 'ik wou dat ik een koe was'

 
Valerie Del Re (sp.a): "Zonder een overheid die deze gezinnen ondersteunt, raken hun kinderen zelf ook verstrikt in armoede. Het is belangrijk dat we onze krachten bundelen in deze strijd. Europa moet hier een voortrekkersrol spelen. Ze heeft dit al gedaan op andere vlakken, kinderarmoede moet nu ook een prioriteit worden. Om het met een boutade te zeggen: Dankzij 41 miljard Europese landbouwsteun bestaan er geen kansarme koeien in Europa. Maar wat met de 19 miljoen kansarme kinderen?" 
  
Foto ve Haber: Funda ORU
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.