Haberin yayım tarihi
2010-12-25
Haberin bulunduğu kategoriler

Yüksel:'Bay Wienen, Sizin Seviyenize İnmeyeceğim'

2010 Yılının son Genel Kurulu'nda Vlaams Belang Flaman Parlementosu'nda Müslüman İçin Televizyon ve Radyo yayınlarını Hakkı Verilmesini  ve Bu Konuyu Gündeme Getiren Eden Veli Yüksel'i Eleştirdi.

Konuşmasına Allahu Ekber 'le Başlayan Vlaams Belang Partili Milletvekili Wim Wienen Veli Yüksel'den Oldukça Sert Bir Şekilde Karşılık Gördü. Yüksel Konuşmasında Wim Wienen'ın Tarzına Tepki Olarak "Sizin Seviyenize İnmeyeceğim" Dedi.

Milletvekili Veli Yüksel'in ve Flaman Parlementosunda konu ile ilgili yapılan konuşmaları okurlarımızın bilgisine sunuyoruz.




Handelingen Plenaire Vergadering van 23 december 2010

vraag van de heer Wim Wienen tot mevrouw Ingrid Lieten, viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding, over uitzendingen van de vzw Moslim Televisie- en Radio-Omroep op de VRT

De voorzitter:

De heer Wienen heeft het woord.

De heer Wim Wienen:

Allahu akbar: dat staat ons te wachten op onze openbare omroep. Het heeft de Vlaamse Regering behaagd om een erkenning te geven aan de Moslim Televisie- en Radio-Omroep. Ik betreur dat, minister. Ik begrijp niet goed waarom u dat doet.

Ik heb gisteren tijdens uw antwoord in het begrotingsdebat gehoord dat u voor verdraagzaamheid gaat. Maar als er nu een godsdienst is in de wereld die niet verdraagzaam is, die een loopje neemt met onze democratische waarden en normen, die de gelijkheid van man en vrouw niet erkent, die de scheiding tussen kerk en staat niet erkent, dan is het wel de islam. U wenst deze mensen mogelijkheden te geven, een mooi forum te bieden om een dergelijke boodschap ook in Vlaanderen via de openbare omroep te verspreiden.

Vergis u niet collega's, het zal niet die vzw zijn die de uitzendingen zal regisseren, maar wel de Moslimexecutieve waarvan we allemaal weten dat ze nog altijd vol zit met fundamentalisten en de Moslimraad waarvan de voorzitter niet-gesluierde vrouwen vergelijkt met dieren. Dat soort uitzendingen wilt u blijkbaar niet alleen subsidiëren, maar ook zendtijd geven op de VRT. Dan begrijp ik niet wat de Vlaamse Regering bezielt. Ik vermoed dat die beslissing is genomen in een vlaag van zinsverbijstering. Ik hoop dan ook dat die wordt teruggedraaid.

Minister, wat is de wenselijkheid om een dergelijke erkenning te geven aan moslim-tv op de VRT? (Applaus bij het Vlaams Belang)

De voorzitter:

Minister Lieten heeft het woord.

Minister Ingrid Lieten:

Mijnheer Wienen, u bent zo voorspelbaar. Ik had verwacht dat u daarover een vraag zou stellen en u doet het ook.

Toen ik uw vraag las, begreep ik het niet zo goed. Ik heb ze tweemaal moeten lezen. U motiveert die vraag om te zeggen dat de moslims problemen hebben met de gelijkheid van man en vrouw en de scheiding van kerk en staat. Er zijn echter wel meer levensbeschouwelijke stromingen die daar al eens mee in de knoop liggen. Ik begreep dan ook niet waarom u daar specifiek de moslims voor uitkoos. (Applaus bij sp.a en Groen!)

Dit parlement heeft het Mediadecreet goedgekeurd. Daarin staat dat de Vlaamse Regering levenbeschouwelijke verenigingen kan erkennen om ook uitzendingen te geven op de VRT.

Die levensbeschouwelijke verenigingen zijn niet-commerciële organisaties die een opiniëring geven bij een levensbeschouwelijke visie.

De regering heeft in uitvoering van het Mediadecreet al in 1999 een besluit genomen om dit te organiseren. In uitvoering van dat besluit is er in oktober een nieuwe erkenningsprocedure opgestart. We hebben er hier al een paar keer over van gedachten gewisseld. In oktober hebben we een oproep gedaan en heeft iedereen zich kandidaat kunnen stellen.

Uiteindelijk heeft het departement de aanvragen ontvangen van de volgende levensbeschouwelijke verenigingen: de Katholieke Televisie- en Radio-Omroep, PRO-Erts (Protestantse Omroep en Evangelische Radio en Televisie Stichting), de Israëlische Godsdienstige uitzendingen, de Orthodoxe Kerk, de Humanistische Vrijzinnige radio, Lichtpunt Het Vrije Woord en de Moslim Televisie en Radio-Omroep (MTRO).

De MTRO is effectief nieuw want ze waren er de vorige keer niet bij. Hun aanvraag is ontvankelijk en ze hebben, net als alle anderen, bij hun aanvraag een aantal dingen moeten oplijsten en informatie moeten geven. Informatie over de representativiteit van hun vereniging, over hun visie, over hun strategische doelstellingen, over hun doelpubliek.

Al die informatie is beschikbaar. Op 17 december heeft de regering de verschillende verenigingen erkend om de uitzendingen voor derden opnieuw te kunnen doen.

Mijnheer Wienen, dat is gebaseerd op de vrijheid van meningsuiting. Die vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt – daarin kan ik u geruststellen – omdat ook heel duidelijk in het Mediadecreet staat dat iedereen voor die uitzendingen de geldende wetgeving moet eerbiedigen. Als u zo bezorgd ben om de gelijkheid van man en vrouw, dan kan ik u verwijzen naar de Grondwet. Daar staat een heel belangrijk artikel in dat ook van toepassing is voor iedereen die een levensbeschouwelijke uitzending verzorgt.

Tegelijk zijn er ook in het Mediadecreet een aantal vragen en beschermingen opgesomd. Er staat bijvoorbeeld in dat de uitzendingen niet mogen aansporen tot haat en geweld, dat ze moeten rekening houden met de bescherming van minderjarigen, dat ze zich moeten houden aan de openbare orde en goede zeden. Als u daar problemen mee hebt wanneer u de uitzendingen ziet, dan kunt u altijd klacht indienen bij de VRM.

Ik denk dat in Vlaanderen alles netjes geregeld is.

De heer Wim Wienen:

Minister, toen ik nog studeerde, was een van de eerste werken die ik las voor het vak sociologie, een boek over de ontzuiling van Nederland en Vlaanderen. Die auteur ging ervan uit dat het een goede zaak was. Men moest afstappen van een zuil waarin men werd geboren en waarin men ook zou sterven.

In Vlaanderen is de verzuiling inderdaad afgenomen. Door wat u en de Vlaamse Regering nu doen en in het verleden hebben gedaan, met de erkenning en de financiering van moskeeën, met de betoelaging van imams, met het islamonderricht in ons onderwijs en door nu een forum aan moslims te geven op de openbare omroep om hun boodschap, een boodschap van onverdraagzaamheid, te verspreiden via de openbare omroep, bent u alleen maar aan het werken aan een grote islamitische zuil in Vlaanderen. U werkt daar aan mee. De gevolgen zullen verschrikkelijk zijn. (Applaus bij het Vlaams Belang)

De voorzitter:

De heer Yüksel heeft het woord.

De heer Veli Yüksel:

Voorzitter, collega Wienen, uw misprijzen ten aanzien van een wereldreligie en van haar gelovigen die ook in Vlaanderen wonen, die ook in Vlaanderen belastingen betalen, die zich gedragen volgens de wetten, tart elke verbeelding. Ik ga me niet verlagen tot uw niveau. Ik ga me niet verlagen tot uw niveau. (Applaus bij CD&V, sp.a, Open Vld en Groen!)

Ik heb dat dossier van in het begin gevolgd, samen met de collega's, ook die van de oppositiepartijen. Het is de bedoeling om via de uitzendingen voor derden de gematigde moslims een forum te geven. Het is net de bedoeling dat de fundamentalisten en de integristen niet altijd het woord krijgen in de media. Daar gaat het over.

Ik wil nog een punt aanhalen, mijnheer Wienen, de uitzendingen door derden zijn juist belangrijk voor de integratie van die gematigde moslims, want die krijgen vandaag niet de kans, noch in de media, noch in het publieke debat. Het is net de bedoeling van deze beslissing om die mensen een kans te geven om het publieke debat te voeren.

Wat uw bezorgdheid betreft, mijnheer Wienen, ik kan die begrijpen en daarom heb ik opgeroepen dat men juist binnen de schoot van de vzw waakt over de koers van de omroep en dat die omroep de democratische beginselen van onze samenleving respecteert. U moet zich geen zorgen maken, en uw verontwaardiging is selectief. (Rumoer bij het Vlaams Belang)

De voorzitter:

Als u de spreker voortdurend onderbreekt, dan geef ik seconden bij. Dat is de logica zelf.

Ik heb de heer Wienen ook meer tijd gegeven dan de hem toegemeten tijd. U moet u zich echt niet ongerust maken dat ik ga discrimineren.

De heer De Coene heeft het woord.

De heer Philippe De Coene:

Mijnheer Wienen, in antwoord op uw kerstboodschap zou ik het volgende willen meedelen. De minister heeft verwezen naar de decretale bepalingen. Ik zou willen verwijzen naar een andere bepaling, namelijk die van de Grondwet. In artikel 181 van de Grondwet is de islamitische godsdienst een van de godsdiensten die erkend is. Die erkenning is er sinds 1974. Als ik me niet vergis, minister Muyters, 26 jaar na datum of liever 36 jaar na datum, wordt aan die mensen de kans geboden om een uitzending door derden te doen. In 1974 werd die godsdienst erkend samen met de vrijzinnige levensbeschouwing. Behorende tot die laatste ben ik er een fervent voorstander dat de islamitische ook die kans krijgt. (Applaus bij sp.a en Groen!)

De voorzitter:

De heer Vandaele heeft het woord.

De heer Wilfried Vandaele:

Voorzitter, we hebben hier een decreet goedgekeurd en dat moet voor ons ook worden toegepast. Als de Moslim Televisie- en Radio-Omroep aan alle voorwaarden beantwoordt, ligt het voor de hand dat die ook wordt erkend. We vragen wel dat de programma's in het Nederlands zouden worden uitgezonden of toch zeker worden ondertiteld. Dat is ook conform de beslissing van de Vlaamse Regering van 17 september jongstleden. (Rumoer bij het Vlaams Belang)

In ieder geval vinden we ook wel dat die operatie het best budgetneutraal blijft. Dat veronderstelt een herverdeling van de middelen. We volgen ook de VRT als die zegt dat er best ook geen zendtijd bijkomt als er derden bijkomen.

De voorzitter:

De heer Verstrepen heeft het woord.

De heer Jurgen Verstrepen:

Ik vind dat een goede zaak bij de VRT, want dan zal die in totaliteit nog lagere kijkcijfers halen en dan kunnen we de budgetten naar beneden halen omdat er niet genoeg kijkers zijn. Want u weet dat de uitzendingen door derden oubollig zijn. Ik denk dat de heer Wienen al genoeg de nadruk heeft gelegd op de Vlaamse moslimzendtijd. Ik ga dat niet doen, want de katholieken, de orthodoxen en de socialisten maken ook die propagandatelevisie waar de VRT verveeld mee zit. Daar gaan we geen woorden aan vuil maken.

Een argument dat naar voren is gekomen en dat mogelijk heeft geleid tot deze toekenning, is de integratiecomponent waarbij die mensen niet langer naar programma's hoeven te kijken uit het buitenland die vanuit een andere samenlevingsvorm zijn gemaakt.

Dat gelooft toch geen hond. U weet goed genoeg dat ze allemaal een schotel hebben hangen en dat ze naar die programma's kijken. Zelfs op de Nederlandse televisie waar die programma's ook lopen, kijkt er geen kat naar vanuit die gemeenschap.

Ik ben eens benieuwd wat dat zal geven. Dat zal geld kosten, en daar zal vijf man naar kijken. Als ik deze redenering zou doortrekken en let op de multiculturele samenleving en de asielcrisis – als ik dat allemaal op een hoopje mag gooien -, zou er nog aan heel wat andere levensbeschouwelijke strekkingen een toewijzing verschaft kunnen worden voor uitzendingen. Het zijn er nog veel te weinig op de VRT. Aangezien men toch minder programma's maakt, kunt u dat allemaal invullen met levensbeschouwelijke stemmingen en dat is goedkope televisie.

Ik heb een zeer concrete vraag. Minister, is er al een idee over het aandeel dat deze moslims krijgen op televisie, en op welke basis gaat men die criteria bepalen? Daar fietst u altijd rond. Ik weet dat u nooit antwoordt, maar het zou toch fijn zijn dat u voor Nieuwjaar en Kerstmis toch eens een keer een antwoord geeft.

De voorzitter:

U zegt dat de minister nooit antwoordt, maar toch stelt u een vraag. Maar goed, dat moet kunnen.

De heer Caron heeft het woord.

De heer Bart Caron:

Wij zijn geen minnaars van uitzendingen voor derden. Maar als ze blijven bestaan, zijn we blij dat ze de diversiteit in de samenleving weerspiegelen en bijdragen tot het beter leren kennen van elke andere religie of levensbeschouwing en dus ook van de islam. Er moet plaats zijn voor een gematigde islambeleving in Vlaanderen, zoals de heer Yüksel al zei.

Ik ben blij dat de moslimgemeenschap zelf tot een erkenning komt en de stap heeft gezet met een volwassen dossier. Dat is ook een bewijs van hun integratie in onze samenleving.

Minister Ingrid Lieten:

Ik heb hier weinig aan toe te voegen. Wij hebben in het Mediadecreet in de mogelijkheid voorzien. Verschillende organisaties hebben een erkenning aangevraagd. Ze zijn allemaal representatief, voldoen allemaal aan de wetgeving en krijgen allemaal de kans om in uitzendingen te voorzien. De VRT zal in de komende maanden samen met de organisaties een zendschema opmaken. Er is niet voorzien dat er een uitbreiding zou komen van het aantal minuten noch van het budget. De uitzendtijd en de budgetten zullen onder elkaar verdeeld worden.

Voorts zou ik willen zeggen: 'Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil.' (Applaus bij sp. a en CD&V)

De heer Wim Wienen:

Mijnheer Yüksel, ik moet u feliciteren. U hebt hier meerdere malen de vraag gesteld waar de uitvoeringsbesluiten aangaande de levensbeschouwelijke derden bleven. Nu is duidelijk geworden waarom. U hebt dat gedaan voor uw eigen gemeenschap en er hulp bij gekregen van de Vlaamse Regering.

De Vlaamse Regering heeft actief meegewerkt via een werkgroep om deze mensen te begeleiden zodat ze zeker de erkenning zouden krijgen. Op die manier werkt deze Vlaamse Regering mee aan de verdere en doorgedreven islamisering van onze samenleving. (Applaus bij het Vlaams Belang)

De voorzitter:

Het incident is gesloten.
 

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.