Haberin yayım tarihi
2010-04-08
Haberin bulunduğu kategoriler

'Nieuw spreidingsplan voor asielzoekers niet aan de orde'

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) plaatst het spreidingsplan voor asielzoekers niet op de agenda van de ministerraad na de paasvakantie. 'Een nieuw spreidingsplan is vandaag niet aan de orde', benadrukt Courard. De staatssecretaris wil de opvangcrisis aanpakken met materiële steun.
 
De krant De Morgen beweerde afgelopen woensdag dat Courard het oude spreidingsplan opnieuw uit de koelkast zou halen. Maar de staatssecretaris ontkent ten stelligste dat het spreidingsplan na de paasvakantie op de agenda van de Ministerraad komt.
 
Het oude spreidingsplan voorziet in financiële ondersteuning van asielzoekers die toegewezen worden aan OCMW-afdelingen verspreid over het land. In 2007 bevroor de regering het plan omdat het een aanzuigeffect creëerde. De grondwet garandeert het recht op vrije woningkeuze, met als gevolg dat veel asielzoekers administratief ingeschreven staan in een landelijk OCMW-kantoor maar de facto in steden wonen.
 
Overbelaste OCMW's
 
De regering beloofde toen  opvang voor alle asielzoekers en de verkorting van de asielprocedure tot één jaar. Dit bleek niet haalbaar en in 2009 besloot de regering asielzoekers weer naar het OCMW door te sturen. Niet via een spreidingsplan deze keer, waardoor het leeuwendeel in de grote steden terechtkwamen en de stedelijke OCMW's overbelast raakten.
 
"Een nieuw spreidingsplan is geen goede oplossing voor de asielproblematiek, want het mist zijn doel en creëert afhankelijkheid", zegt Fabienne Crauwels van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De VVSG kan zich dus vinden in de beslissing van de staatssecretaris. De Vlaamse steden en gemeenten pleiten voor meer materiële opvang op korte termijn in samenwerking met landelijke OCMW-kantoren en voor de bouw van meer asielcentra om de druk op de steden te verlichten. De afgelopen maanden heeft de staatssecretaris naar eigen zeggen al 1.300 extra opvangplaatsen gecreëerd. Hij wil dit jaar nog 3.000 extra plaatsen creëren om de asielcrisis op te lossen.
 
Ook het OCMW van Antwerpen geeft de voorkeur aan materiële opvang maar wilde verder niet reageren.
 
© 2010 – StampMedia – Vincent De Vos

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.