Haberin yayım tarihi
2011-08-26
Haberin bulunduğu kategoriler

Tijdens de Ramadan vasten in België, een voordeel?

Islamieten in moslimlanden en het Westen, ze zijn moeilijk over een kam te scheren, zeker niet op vlak van godsdienstrituelen. Hoe praktiseren ervaren jonge moslims de ramadan in België? Is de ramadan in dit land gemakkelijker dan bijvoorbeeld in Azerbeidzjan?

In religieus opzicht is de ramadan een maand van vrede, zonder problemen. Azerbeidzjaanse beleidsmakers profileren hun land als verdraagzaam en dragen de gelijkheid tussen godsdiensten ogenschijnlijk hoog in het vaandel. Dat klinkt allemaal wel mooi, maar in de praktijk werkt het anders. Het land sluit zijn moskeeën en breekt ze zelfs af, zogezegd omdat de bouwvergunning ontbreekt. Begrijpelijk, zo lijkt, maar hoe zit het dan met de arrestatie van gelovigen onder het mom van terrorisme? Geen enkele islamiet kan de ramadan als `vakantie` beleven. Niemand lacht. Vergeleken daarmee is België het paradijs.

Werken tijdens de ramadan

Ook tijdens de ramadan verdienen moslims hun brood. Maar in Azerbeidzjan raken ze daarbij overstuur: hun baas behandelt hen zonder respect en ruwe politieagenten kruisen hun pad. De werkloosheid en de lage levensstandaard brengen kopzorgen met zich mee. Wie geniet nu zonder geld op zak van een heilige vakantie? In dat geval groeit de ramadan uit tot een soort verplichting en plichten staan in strijd met de godsdienst.

In België stuiten mensen dan weer op moeilijkheden in hun zoektocht naar halalvlees. Maar voor een vegetariër is dat geen probleem. Ook al heb je een lege maag, het vakantiegevoel blijft en dat staat boven alles.

© 2011 - StampMedia - Tural Amin

Son Haberler

Hits: [srs_total_pageViews] Visitors: [srs_total_visitors]
Copyright © GUNDEM.be
Site içeriği ve dizaynın tüm hakları GÜNDEM.be websitesine aittir.
Kopyalamak ve izinsiz kullanmak kesinlikle yasaktır.